So yeah, vi dro in til byen rundt halv 2 tida så vi hadde ekstra god tid før de åpnet så vi fikk komme inn klokka 3. De hadde også åpnet dronningparken så vi gikk litt rundt der og satte oss på en benk mens vi ventet. Her skal dere får ett bildelass!
Det var tydeligvis en omvisning i timen på rundt 20-40 folk per gruppe. Vi skulle inn klokka 3 som sagt og vår gruppe ble på rundt 30 stykker, alt fra gamle pensjonister til små barn var med. Guiden vår var en dame i slutten av 20.årene tar jeg ikke feil, som snakket fort, høyt og tydelig om absolutt alt! Desverre så var det ikke lov å ta bilder inne på slottet, noe som var fryktelig ergelig for det var utrolig mye fint å se der inne!
Mange penge gjenstander, møbler, malerier og diverse andre ting.
Vi startet i første etasje og ble vist rundt i et slags stadsrådsventerom, hvor stadsråden ventet på å hilse på kongen, deretter ett møterom for kongen og stadsråden før vi ble vist inn i "gjesterommene" hvor kongeligbesøk og lignende har holdt til under besøk. Guiden vår sa at gjesten som hadde holdt til der mest og sovet i den flotte himmelsengen flest ganger var dronning Elisabeth av Storbritania og en dansk dronning, om det var nåværende eller en tidligere dronning husker jeg ikke.
Fant et bilde på Google her så dere kan få se.
I andre etasje fikk vi først se balkongen! Ikke at vi var ute på den, men det var jo litt morsomt å se den andre siden av balkongen fra der kongefamilien står på 17.mai. Guiden vår fortalte oss også om hvorfor vi har den skikken med at kongefamilien står der og vinker på nasjonaldagen vår, og hvordan den oppstod. Jeg syntes det var spessielt intressangt å høre om den gangen da kong Haakon kom til slottet med dronning Maud og vår senere kong Olav og kongeparet viste seg for folket på balkongen for første gang. Etter de hadde gått inn så hørte de folkemassen rope og heie etter å få se lille kronprins Olav, så kong Haakon måtte gå ut på balkongen med ham. Vistnok så skulle avisene dagen etter beskrevet hendelsen som at når kong Haakon kom ut med den lille kronprinsen i armene så lettet skydekket og solen skinte ned på dem. Litt Løvenes Konge nykker av den.
Vi ble så vist inn i flere rom og derretter audiensrommet før kongens kontor. Dette var ett utrolig flott rom. På veggene var det malt 10 steder/fjell og lignende fra rundt om i det ganske land for å symbolisere at dette var ett prektig kongerike. Det var i tillegg malt 39 fugler og 7 sommerfugler rundt om på veggene og i taket, så guiden vår sa at alle de yngste måtte prøve å telle alle fuglene for å se hvem som kom nærmest. Den nærmeste var vel en liten gutt som hadde klart å telle hele 26 fugler. Jeg selv gav opp etter 18 fugler og 3 sommerfugler. Den eneste som vistnok hadde klart å kartlegge alle fuglene var sekretæren som satt ved ett skrivebord i det rommet.
I taket var det malt en mektig havørn med ett hull mellom klørne. Guiden vår fortalte oss om at det hadde hengt en lysekrone der en gang, men da slottet fikk elektrisklys så solgte kongefamilien nesten alle lysekronene på auksjon. Mange har de klart å finne igjen og kjøpt tilbake, andre lå på loftet, men akkurat denne hadde de ikke klart å få tak i og ingen vet hvor den befinner seg.
Bildet her er også tatt fra Google.
Så ble vi vist inn til en privat spisesal som ble brukt daglig senest av kong Olav da han regjerte. Vi ble også vist inn til en mindre ballsal, en større spisesal og en større ballsal. Og når vi først snakker om lysekroner... De som henger i den store spisesalen fant nåværende dronning Sonja på loftet, pent pakket inn og helt 100% komplett, så de har blitt reinstallert der istedet for lysrør som var der til å begynne med... Grøss og gru...
Lysekronene i den store ballsalen ble solgt på auksjon for 100,- per stykk på tidlig 1900-tallet til dronning Maud's mor husker jeg ikke feil. Man har så fått lånt en tilbake for å lage 4 helt nøyaktige kopier og hengt opp igjen. Hver av lysekronene veide vistnok 600kg! Nå når vi var der så var de midt i å rengjøre dem, så en var senket helt ned til gulvet hvor noen da vistnok måtte plukke av en og en glassprisme og vaske dem i en spessiellaget vaskemaskin for så å henge den på plass igjen, en etter en...
Jeg tror det også var dronning Maud som brukte denne ballsalen som sin personlige kinosal hvor hun viste filmer til sine barn og barnebarn.
Bildet er tatt fra Google.
Vi avsluttet så omvisningen med kapellet som befinner seg i første etasje. Det er den delen av slottet som de aller fleste har vært i. Der holdes det konserter, gudstjenester og andre slike begivenheter, samt at tronearvingen blir døpt og konfirmert der, samt at den gamle regjerende monark skal ligge i en kiste i det kapellet noen dager før h*n blir gravlagt slik at det norske folk får en mulighet til å ta farvell.
Dette var også da den delen av slottet
Bildet er tatt fra Google denne gangen også.
Vi ble vist igjennom en stor del av slottet, men det var noen smårom, kontorene til kongen og kronprinsen samt deres private leiligheter som vi ikke fikk komme inn i, forståelig nok, og siden det desverre ikke var mulig å få tatt bilder av alt så husker jeg heller ikke stort av alle de forskjellige rommene som vi var i.
Men det var veldig intressangt og facinerende å gå rundt i slottet slik hvor tidligere konger og dronninger har vært, bodd og rett og slett levd sine liv med venner og familie. Jeg følte meg veldig spessiel samtidig som jeg følte meg veldig liten og malplassert som fikk gå der, selv om mange andre rundt min linje på rangstigen hadde gått der før meg. En opplevelse for livet, absolutt! Anbefaler alle som har muligheten til det om å gå dit.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar