lørdag 1. september 2012

Songin hinna Søber

Puh, endelig er jeg ferdig... Jeg har de siste 3-4 dagene holdt på med en tegning som skal være med på en kunstustilling hjemme på Oppdal den 11. september. Det er Oppdal kunstlag som har denne ustillingen, og siden jeg er medlem så skulle det bare mangle at jeg ble med... Desverre så er det såppas lite påmeldte denne gangen at jeg egentlig kan ta med to, men jeg kjenner at jeg ikke er helt sikker på om jeg orker å lage ett bilde til i samme stilen...

Kunstustillingen har som tema "Inge Krokann", Oppdals største lokale dikter/skribent, han skrev mange dikt og sanger om Oppdal før han døde i 1962. Nå står en statue av ham ved Oppdal Kommunehus.

Alle som deltar på denne utstillingen må derfor male/tegne noe fra hans dikt eller sanger. Jeg selv valgte å tegne fra nest siste versj i sangen hans "Songin hinna Søber" som er en ganske trist sang. Den handler om en enslig mor og barnet hennes, og hvordan hun steller gården, har inn dyrene til høsten og gjør klar til vinteren. I nest siste versj, som jeg da har tegnet etter, så dør barnet og moren legger ned blomster ved graven. Siste versjet er også ganske trist, det kan tolkes som at moren dør og jeg får gåsehud hver gang jeg leser det.

Jeg har i de siste 2-3 månedene avfeiet denne utstillingen siden jeg følte at jeg hadde så god tid, men den gang ei... Jeg fikk plutselig panikk nå og måtte gjøre det ferdig slik at jeg kan sende tegningen hjem i tid til utstillingen. Mulig at jeg lager en til, fra ett av de tidligere versjene for å lage en motsettning til denne tegningen, men foreløbi blir det bare en fra meg.

Her er skissen jeg startet med. Det er natt så månen er fremme, det skal være vinterlandskap og i bakgrunnen ser man kirken på Oppdal, Maret på Vang. Moren sitter ved graven ikledd typiske fattig gårdsklær fra 18-1900-talls skiftet.

I går fikk jeg lagt på grunnfargene...

...og i dag fikk jeg lagt på resten av fargene! 100% fornøyd er jeg ikke, men jeg liker denne teknikken, første gang jeg gjør det på denne måten, uten streker...

Og etter en scann så ser den slik ut digital!

Så får vi se om jeg orker en til... Dette var slitsomt...

Her er versjet jeg har tegnet fra forresten, det er skrevet på oppdaling:
Mor å bâne gløme
kor dæm sit å drøme -
Ingin haust
fekk bâne sjå,
ingin vinter
våtå tå, -
sullam lull,
blomstergull
la ho mor på grava.
 

3 kommentarer: